Opinió

Un llaç, aquesta vegada vermell

Noël Climent, vocal d'ERC-MES a l'EMD de Valldoreix

Aprofitant les dates que estem, hem de recordar que el primer de desembre es reivindica el Dia Mundial de Lluita contra la Sida i que, lluny del que podríem pensar, l’eradicació d’aquesta xacra està lluny de ser una realitat. Cal lluitar totes i tots contra la banalització o la invisibilització d’aquesta pandèmia i, alhora, cal lluitar molt fort contra l’estigmatització de les persones seropositives.

Hem de recordar al nostre jovent, abans que s’ho trobin per ells mateixos amb males experiències, que l’ús del preservatiu és essencial per evitar les malalties de transmissió sexual, a més d’embarassos no desitjats. Només abordant aquest problema de manera comunitària, sense tabús i aprofitant l’experiència en sensibilització, adquirida al llarg dels anys per professionals i associacions expertes en educació sexual o en prevenció i informació de les malalties de transmissió sexual.

En aquesta línia, encaminada a conscienciar a peu de carrer, val a recordar que les JERC fan per aquestes dates una repartida gratuïta de condons als instituts de la ciutat. Perquè seran els joves els responsables de fer desaparèixer d’una vegada per totes la malaltia i l’estigma que comporta. I sense prevenció i conscienciació, ho tenim difícil. 

Al mateix temps hem de treballar, com a societat, en la lluita contra qualsevol element de discriminació cap a les persones seropositives. Creant programes de difusió de les problemàtiques quotidianes que envolten els malalts de Sida, o tallers d’empoderament de les persones portadores del virus del VIH. En definitiva, prendre consciència totes i tots que ens hem d’esforçar per a ser més inclusius i per crear una societat on ningú es quedi enrere.

Així que ja saps, l’1 de desembre col·loquem-nos un llaç, aquell dia però haurà de ser roig.

I finalment, no em puc estar de reclamar una vegada més llibertat per a les preses i els presos polítics. A més, la meva més sincera repulsa cap a les idees que posen en pràctica C’s, PP i PSC en permetre, participar o, fins i tot, aplaudir l’empresonament d’accions pacífiques, anhels nacionals, i el compliment d’un mandat democràtic expressat per la majoria del poble de Catalunya. Una vegada aclarit el pes que arrosseguem els demòcrates, i després de deixar clar que res ens farà defallir, que no oblidem i que ens les pagaran totes amb vots, prosseguim.

Columna publicada originalment a Cugat.cat