Opinió

L'aventura de fer tràmits a Valldoreix

Noël Climent
Noël Climent
Ara que ja fa uns mesos que sóc vocal a l’EMD de Valldoreix m’adono que no aprofitem gaire bé les sinergies que ens hauria de proporcionar el fet de tenir l’EMD més gran de Catalunya i l’empenta pròpia de Sant Cugat. A vegades em fa l’efecte que els dos governs treballen sense cap tipus de contacte: vas a fer una gestió a Sant Cugat i et diuen 'no, això ho fan a l’EMD', vas a Valldoreix i et diuen 'no, això és competència de Sant Cugat'. 

El pitjor és que en molts casos tenen raó, el personal que ens atén diu exactament el que ha de dir, però no seria millor anar apuntant tots aquests desajustos i veure com els podem solucionar? O, encara més, no podríem aprofundir en la descentralització i fer de l’EMD de Valldoreix un exemple a seguir per a la resta de poblacions de Catalunya?Per què no renovem el conveni competencial entre Sant Cugat i Valldoreix per tal que la ciutadania no noti de qui són les competències?

Si en el món de l’empresa primer va ser la innovació tecnològica i després l’organitzativa i de processos, per què no innovem a Valldoreix i Sant Cugat? Els objectius són clars: millorar la descentralització administrativa, facilitar la relació entre ciutadania i administració pública i eliminar entrebancs burocràtics. Només per això ja val la pena provar-ho.

Sempre he pensat que l’administració més propera a la ciutadania és aquella que hauria de tenir les competències i els recursos per fer les polítiques que ens són més properes i, com a bon valldoreixenc, escombro cap a casa i voldria que tot el que necessités la ciutadania es pogués tramitar des de l’EMD. No tindrem tots els serveis, però iniciar els tràmits sí que es podria, oi?

La resposta és ‘sí, és possible’ així que només ens manca un xic d’esperit de superació, voluntat política i ganes d’arremangar-nos per tal de facilitar la vida a un 10 % de la població de Sant Cugat. Per què les valldoreixenques i els valldoreixencs, en part, som santcugatenques i santcugatencs, no? 
Mentre no canviïn les coses ho seguim sent, així que tot es redueix a voluntat política. President Puig, alcaldessa Conesa: Què, ens hi posem?